Tadı, mükemmel kokusu ve 5000 yıllık geçmişiyle çay, Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Günün neredeyse her saatinde tüketilebildiğinden en fazla tercih edilen ikramlar arasında yer alır. Misafirlikte, işyerinde, kahvaltıda, yemeklerden sonra veya günün herhangi bir saatinde çay içme alışkanlığı ön plandadır. Çay, sıcak olarak tüketilen bir içecek olsa da salep veya sıcak çikolata gibi daha çok soğuk aylarda tüketilen bir içecek değildir.
Yaz mevsiminde de çay tüketimi çok yüksek seviyelerdedir. Çünkü soğuk aylarda insanın içini ısıtan çay, sıcak günlerde harareti alır. Kahvaltı sofralarına ve atıştırmalıklara mükemmel bir eşlikçi olan çay, yemeklerden sonra hazmı kolaylaştırır. Yoğun geçen ve yorgun düşülen günün ardından dinlenmek için çay içilir. Suyun dışında çay kadar yaşamın merkezinde olan başka bir içecek yoktur. Hal böyle olunca çay, ufak tefek kazaların da başrolü olur. Kıyafetlere çayın damlaması, masada çay bardağının devrilmesi ve halıya çay dökülmesi en popüler çay kazaları arasında yer alır.
Dökülen çayın kolay temizlenip temizlenmemesi tamamen döküldüğü yere bağlıdır. Kıyafet ve masa örtüsü gibi kolay yıkanabilen parçalara döküldüğünde çay lekesi kolay temizlenir. Halıya döküldüğünde ise temizlenmesi biraz zaman alabilir. Hele ki halı yün halıysa. Yün halıların dokusu makine halılarından farklı olduğu için dökülen çay, yün halı tarafından kısa sürede emilir. Yün halıdaki çay lekesini çıkarmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
- Yün halı, yüzeyine dökülen sıvıları hızlı bir şekilde emdiği için zaman kaybetmeden temizlemeye başlamak önemlidir. Dökülen çayın tamamının halı tarafından emilmesini engellemek için kuru bir bez veya peçete ile halıya tampon yaparak mümkün olduğu kadar çayı halıdan uzaklaştırabilirsiniz.
- Tampon yaptıktan sonra yün halıyı temizlemek için ılık su ve arap sabunu kullanabilirsiniz. Sıcak su lekenin daha fazla yayılmasını sağlar, soğuk su ise arap sabununun yeterli performans göstermesini engeller. Bu nedenle yün halı temizliğinde ılık su kullanılmalıdır.
- Ilık suyun içerisine arap sabununu ilave ederek işe sabunu eritmekten başlayabilirsiniz.
- Arap sabunu ılık suyun içerisinde tamamen eridikten sonra yumuşak bir bezi karışımın içine daldırarak bezi tamamen ıslatınız. Fazla suyunu sıktıktan sonra halının çay lekesi olan yüzeyini dairesel hareketlerle silmeye başlayabilirsiniz. Bez nemini kaybettikçe tekrar ıslatıp birkaç kez silebilirsiniz.
- Yün halıyı temizlemek için arap sabunu ve ılık su karışımını farklı bir şekilde de kullanabilirsiniz. Bunun için sprey başlığı olan bir şişe kullanmanız gerekir. Karışımı şişeye aktardıktan sonra halıda çay lekesinin bulunduğu yere birkaç kez karışımı püskürtüp 30 saniye beklemeniz gerekir.
- 30 saniye bekledikten sonra nemli bir bezle ve dairesel hareketlerle yün halının yüzeyini silebilirsiniz.
Sildiğiniz yüzey nemli iken çay lekesi görünmüyorsa halıyı kurumaya bırakabilirsiniz. Şayet silmenize rağmen çay lekesi hala duruyorsa yeni bir temizlik yöntemi denemeniz gerekir.
Yün Halıdan Çay Lekesini Çıkarmanın İkinci Yöntemi
Halıya dökülen çayın şekerli ve şekersiz olma durumu temizliği önemli ölçüde etkiler. Ilık su ve arap sabunu ile hazırlanan karışım çay lekesini yün halıdan çıkarmak için yeterli olmadıysa kolonya kullanarak lekeyi çıkarmayı deneyebilirsiniz. Bunun için;
- Hafif nemli bir bezin üzerine bir miktar limon kolonyası döktükten sonra halının lekeli yüzeyini silmeye başlayabilirsiniz.
- Yün halıyı silerken aşırı derecede baskı uygulamaktan ve yıpratıcı hamleler yapmaktan kaçınmak gerekir. Silme işlemi sırasında nazik ve dairesel hareketler kullanmanız faydalı olur.
- Kolonya ile sildikten sonra çay leke çıktıysa halıyı kurumaya bırakabilirsiniz.
Silme işlemi sonrasında halının üst yüzeyinde çay lekesi görünmese bile dokularına işleyen lekeyi ancak profesyonel temizlik ile çıkarmak mümkündür. Halınızdaki çay lekesi silme işleminden sonra çıkmadıysa zaman kaybetmeden, leke çıkmış gibi görünüyorsa en kısa zamanda halıyı profesyonel temizliğe vermeniz faydalı olur.
Bir cevap yazın