Yeşil lekelerin çoğunluğunu çimen lekesi oluşturur. Özellikle ilkbahar aylarında sık sık çimen lekesiyle karşılaşmak mümkündür. Güneşin yükselmeye ve yeryüzünü ısıtmaya başladığı zamanlarda küçük büyük herkesin en keyif aldığı aktivitelerden biri yemyeşil çimenlerde zaman geçirmektir.
Çimlerde oturmak, uzanmak, oyun oynamak hatta yuvarlanmak bile son derece keyiflidir. Çimlerde geçirilen bu keyifli zamanların maalesef olumsuz getirileri de vardır. Yemyeşil görüntüsüyle çimen lekesi adeta ben buradayım diye bağırır. Henüz yeni bulaşan çimen lekesinin diğer eşyalara da bulaşma riski yüksektir. Örneğin; oturduğunuz için pantolonunuza bulaşan çimen lekesi sandalye, koltuk ve halı gibi tekstil yüzeylere sahip olan eşyalara da bulaşabilir.
Çimenin bıraktığı leke doğal boyadır. Bu nedenle bulaştığı dokulara hızlı bir şekilde nüfuz eder. Bu yüzden çimen lekesini çıkarmak biraz zor olabilir. Çimen lekesini bulaştığı yüzeyden kolay bir şekilde çıkarabilmek için lekeye hemen müdahale etmek gerekir. Çimen lekesinin kuruması lekenin çıkmasını zorlaştırır.
Kabartma Tozu ve Hidrojen Peroksit ile Temizleyin
Leke çıkarmada etkili olan bu iki malzemenin karıştırılarak kullanılması daha etkili bir temizliğe yardımcı olur. Çimen lekesini çıkarmak için öncelikle bu iki malzemeyi macun elde edecek şekilde karıştırmak gerekir. Hazırlanan macunun daha etkili olması ve lekeli kıyafetin veya eşyanın yıpranmaması için lekeli bölgeyi hafif bir şekilde ıslatmak önemlidir. Kabartma tozu ve oksijenli suyun karışımından elde edilen macunu çim lekesi bulaşan ve hafif ıslattığınız bölgeye sürebilirsiniz. Bu karışımı lekenin üzerine sürdüğünüzde hemen kabarcıkların oluşmaya başladığını görebilirsiniz. Kabarcıkların oluştuğu sırada kabartma tozu lekelere nüfuz ettiği için çim lekesinin dokulardan sökülmesini sağlar. Oksijenli su da lekelerin doğal yoldan yok edilmesinde etkilidir. Çim lekesi bulaşan yüzey bir kıyafet ise hafif bir şekilde çitiledikten sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Koltuk, halı veya sandalye gibi eşyalarda ise nemli yumuşak bir bez ile lekeli bölgeyi silip durulayabilirsiniz.
Beyaz Sirke ile Temizleyin
Mutfakta ve genel temizlikte etkili olan beyaz sirke, çimen lekesi ile mücadele konusunda da etkilidir. Bu nedenle özellikle bahar aylarında elinizin altında beyaz sirke bulundurmaya özen göstermeniz faydalı olur. Yağları çözen özelliği ve doğal antibakteriyel yapısı, beyaz sirkenin etkili olmasındaki en önemli faktörlerdir. Kıyafetlerden çim lekesini çıkarmak için beyaz sirkeyi geniş bir kaba alabilirsiniz. Kıyafetinizin çimen lekesi bulaşan kısmını 10 dakika beyaz sirkede bekletip ardından her zamanki gibi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Halı ve koltuk gibi eşyalara bulaşan çimen lekesini beyaz sirke ile çıkarmakta biraz zorlanabilirsiniz. Yoğun bir leke değilse lekenin üzerine beyaz sirke döktükten sonra 10 dakika bekleyip sirke ile ıslatılmış bezle lekeli alanı silebilirsiniz. Koltuk ve halı gibi eşyalara bulaşan lekelerin kusursuz bir şekilde çıkarılması biraz zordur. Bu nedenle risk alıp temizlenmeye çalışmak yerine profesyonel temizlik hizmeti almak daha faydalıdır.
Bulaşık Deterjanı ile Temizleyin
Bulaşıkların temizliğinde etkili olan bulaşık deterjanı, tekstil ürünlerinde oluşan lekeleri çıkarmada da etkilidir. Bu nedenle kıyafetlerde oluşan çim lekesinin üzerine bir miktar bulaşık deterjanı dökebilirsiniz. Kısa bir süre beklettikten sonra hafif bir şekilde çitileyerek duruladıktan hemen sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Bulaşık deterjanı ile halı veya koltuktan çim lekesini çıkarmak için lekeli bölgeye lekenin büyüklüğüne göre bulaşık deterjanı dökebilirsiniz. Yaklaşık olarak 10 dakika bekledikten sonra, nemli bir bezle lekeli kısmı çitileyebilirsiniz. Çitileme işleme bittikten sonra deterjan kalıntılarını temizlemek için birkaç kez nemli bezle silebilirsiniz. Bu yöntemden yeteri kadar verim alamadıysanız halı ve koltuk temizliği için profesyonel temizlik hizmeti alabilirsiniz.
Bir cevap yazın