Yaşam alanlarında estetik görünüm yaratmak için kullanılan mum farklı şekilleri, yaydığı sıcak ışık ve bazen de rahatlatan kokusu sayesinde birçok kişiyi kendine hayran bırakır. Özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiği mumları almak için her zaman geçerli bir neden bulunur.
Mum sıklıkla romantik bir ortam yaratmak veya dekorasyon amaçlı kullanılır. Bunların yanı sıra huzurlu bir atmosfer yaratmak, çeşitli ritüeller yapmak veya elektriğin bulunmadığı zamanlarda aydınlatma aracı olarak da mum kullanılır. Özellikle kokulu mumların yarattığı atmosfer herkes tarafından çok sevilir.
Ancak amacı doğrultusunda kullanılması planlanan mumlara da dikkat etmek gerekir. Çünkü mumun alevi, yandıkça akan kısmı ve mum damlası istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Sevilen ve ilgi gören mumların en zararsız olanları sadece dekorasyon amaçlı kullanılanlardır. Bu mumlar yakılmadığı için risk oluşturmazlar.
Yandıkça eriyen mumdan akan damlalar, bulaştıkları yüzeyde mum lekesine neden olurlar. Herhangi bir yüzeye düşer düşmez soğuyarak sertleşen ve bir tabaka oluşturan mum lekesini bulaştığı eşyadan temizlemek biraz zordur. Mum lekesini çıkarmak için izlenen adımlar, eşyalara göre farklılık gösterir. Çünkü her yüzeyin kendine özgü birtakım özellikleri bulunur. Mum lekesini eşyalardan çıkarmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
Halıdan Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Yakılsın veya yakılmasın, sadece görüntüsüyle bile insanda değişik duygular uyandıran mum, lekesi ile biraz can sıkabilir. Özellikle bölgesel temizliği zor olan halı gibi eşyalardan mum lekesi çıkarmak biraz zor olabilir. Halıda oluşan mum lekesini şu şekilde çıkarabilirsiniz:
- Sıcak olarak düştüğü yüzeyde kendi kendine soğuyarak hızlı bir şekilde tabaka halini alan mum lekesini çıkarabilmek için lekeyi daha da soğutarak dondurmak gerekir. Mum lekesini dondurmak için buz torbası veya buz kalıbı kullanabilirsiniz.
- Mum lekesi tamamen donduktan lekeyi halının yüzeyinden uzaklaştırmak için sert yapılı bir banka kartı veya buna benzer bir araç kullanılabilir. Halının yüzeyine zarar vermeyecek şekilde lekeyi halıdan kazıyabilirsiniz.
- Sertleşen mum tabakası kazıma işlemi sonucunda küçük parçalara ayrılır. Bu parçaları elektrikli süpürge yardımıyla halıdan alabilirsiniz.
Bu yöntemle mum lekesi halıdan temizlenmiş gibi görünse de halının yüzeyinde çok ince ve hafif yağlı bir tabaka kalır. Lekenin bu kısmını evde temizlemeye çalışmak halının yıpranmasına neden olabilir. Halıyı yıpratan uygulamalar yapmak yerine profesyonel temizlik hizmeti alabilirsiniz. Bu sayede severek aldığınız halıyı daha uzun yıllar kullanabilirsiniz.
Koltuktan Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Koltuğa bulaşan mum lekesi de en az halıya bulaşan mum lekesi kadar uğraştırır. Koltuktaki mum lekesini çıkarmak için halıda uygulanan adımları gerçekleştirebilirsiniz. Mum lekesinin kalın tabakasını koltuktan uzaklaştırmak halıda olduğu gibi yeterli bir temizlik sağlamaz. Aynı şekilde ince bir tabaka halinde hafif yağlı bir leke kalır. Bu lekeyi koltuğun yüzeyinden tamamen çıkarmak zor olabilir. Bu nedenle koltuk temizliği için profesyonel hizmet almanız faydalı olur.
Halıfleksten Mum Lekesi Nasıl Çıkar?
Yaşam alanlarında zemini duvardan duvara kapatmak için kullanılan halıfleks şık duruşu sayesinde birçok kişi tarafından tercih edilir. Kullanımı kolay ve keyifli olan halıfleksin sadece bakımı biraz zordur. Bu nedenle mum veya başka nedenlerle lekelendiği ya da kirlendiği zaman biraz uğraştırır.
Fakat günümüzde zemin için yalıtım görevini üstlenen halıflekslerin yerinde ve profesyonel şekilde temizlenmesi mümkündür. Bu sayede halıflekste mum lekesi olduğunda yukarıdaki adımları takip ederek mum kalıntılarından kurtulduktan sonra yerinde halıfleks yıkama hizmeti alabilirsiniz. Halıfleksin bakımını ve temizliğini belirli periyotlarda yapmak halıfleksin kullanım ömrünü uzatır.
Bir cevap yazın