Çeşitli nedenlerle kıyafetlere veya ev eşyalarına bulaşan kanı temizlemek biraz zordur. Özellikle hemen fark edilmediği için kuruyan kan, daha zor temizlenir. Kan lekesinin durumu, büyüklüğü ve nerede olduğu lekenin çıkarılmasını kolaylaştıran veya zorlaştıran faktörler arasındadır.
Giyim ürünlerine ve nevresim, çarşaf, örtü gibi çamaşır makinesinde yıkanması mümkün olan tekstil ürünlerinden kan lekesi ve diğer lekeleri çıkarmak biraz daha kolaydır. Koltuk, sandalye, kilim ve halı gibi eşyalara bulaşan lekeleri temizlemek ve tamamen çıkarmak biraz zor olabilir.
Kan lekesini çıkarmak için deterjan bazlı temizleyicilerin yanı sıra mutfakta farklı amaçlarla kullanılan bazı ürünlerden de faydalanmak mümkündür. Kan lekesi çıkarmada etkili olan bazı önemli püf noktalarına dikkat edilirse kan lekesi daha kolay bir şekilde çıkarılabilir.
Halıdan Kan Lekesi Nasıl Çıkar?
Evlerde en çok kullanılan eşyalardan biri olan halı, lekelenmeye en müsait ev eşyasıdır. Halıya bulaşan kan lekesini çıkarmak tekstil ürünlerine göre biraz daha zordur. Halıya bulaşan kan lekesi ile diğer lekeleri kolay bir şekilde çıkarmak istiyorsanız hemen müdahale etmeniz faydalı olur.
Dökülen veya bulaşan leke unsuru halıdan ne kadar çabuk uzaklaştırılırsa temizlenmesi de o kadar kolay olur. Leke unsurunun halı üzerinde uzun süre kalması dokulara işlemesine ve daha zor temizlenmesine neden olur. Bunun yanı sıra leke çıkarmak için yapılan ilk müdahalede sıcak su kullanılmaması da önemlidir. Çünkü sıcak su lekenin yayılmasına ve derinleşmesine neden olur. Bu iki püf noktasına dikkat edilmesi durumunda halıdan lekelerin çıkarılması daha kolay olur. Halıya bulaşan kan lekesini çıkarmak için aşağıdaki leke çıkarma yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Karbonat Kullanarak Temizleyin
Karbonat ev temizliğinde ve inatçı lekelerin çıkarılmasında en çok kullanılan malzemedir. Bazı lekelerde deterjandan daha etkilidir. Halıdaki kan lekesini çıkarmak için karbonatı şu şekilde kullanabilirsiniz.
- Karbonat yardımıyla kan lekesini çıkarmak için bir miktar karbonatı toz halde halının lekeli bölgesine dökerek nemli bir sünger yardımıyla lekeli bölgeyi çitileyebilirsiniz.
- Yumuşak dokulu bir temizlik bezini soğuk su ile ıslattıktan ve fazla suyunu sıktıktan sonra halıdaki karbonatlı bölgeyi hafif baskı uygulayarak ve dairesel hareketlerle silebilirsiniz.
- Bu yöntem halının yanı sıra koltuk ve sandalyede bulunan kan lekelerini çıkarmak için de idealdir.
- Kullanacağınız karbonat miktarını kan lekesinin büyüklüğüne göre artırabilirsiniz.
Beyaz Sirke Kullanarak Temizleyin
Beyaz sirke, karbonat gibi ev ve eşya temizliğinde çok sık kullanılan bir üründür. Kan lekesinde de etkili olan bu ürünü hem taze hem de kurumuş kan lekelerini çıkarmak için kullanabilirsiniz. Beyaz sirke ile halıdan kan lekesini çıkarmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
- Kan lekesini çıkarmak için beyaz sirkeyi lekenin üzerine doğrudan kullanmak gerekir. Bu nedenle kan lekesinin üzerine ister direkt olarak dökebilir isterseniz spreyli bir şişeye sirkeyi aktarıp kullanabilirsiniz.
- Sirkeyi halının yüzeyine döktükten sonra kısa bir süre bekleyip yumuşak bir temizlik bezi ile lekeli bölgeyi dairesel hareketlerle ve hafif baskı uygulayarak silebilirsiniz. Kullandığınız temizlik bezinin nemli olması faydalı olur.
- İlk denemede leke çıkmadıysa aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz.
- Beyaz sirke, eşyaların yanı sıra giyim ürünlerinin temizliğinde de etkilidir.
Tuz ve Mısır Nişastası ile Temizleyin
Tuz ve mısır nişastası kan lekesi çıkarmada etkili olan ürünler arasındadır. Fakat bu iki ürünü halıdan kan lekesi çıkarmak için kullanmayı planlıyorsanız öncelikle bir karışım hazırlamanız gerekir. Bir tatlı kaşığı mısır nişastası ile 1 tatlı kaşığı tuzu çok az miktarda su ile karıştırarak bir macun hazırlayabilirsiniz.
Kan lekesi büyük bir bölgeye yayılmışsa ölçüyü her iki ürün için de aynı miktarda artırabilirsiniz. Hazırladığınız macunu kan lekesinin üzerine dökerek dairesel hareketlerle lekenin tamamının üzerini kapatabilirsiniz. Macunu halının üzerinde 10 dakika beklettikten sonra nemli bez kullanarak dairesel hareketlerle ovalayabilirsiniz. Macunu halıdan temizlemek için soğuk su ve sünger kullanabilirsiniz.
Leke çıkarma yöntemleri etkili olsa da halı sadece bölgesel olarak temizlenir. Halının temizlenmeyen diğer bölümleri ile temizlenen bölümü arasında gözle görülür farklar oluşur. Bunu engellemek adına bu alanda uzman profesyonel halı temizliği yapan firmalardan bu hizmeti alabilirsiniz.
Bir cevap yazın