Boş ev temizliğinin hem avantajlı hem de zor tarafları vardır. Bu tamamen evin durumuna bağlıdır. Boş evin temizliğini yaparken eşyaları yerinden oynatma durumu söz konusu olmadığı için bu büyük bir avantajdır. Daha önce kullanılmış fakat badana boyası yapılmış boş evlerin de temizliği kolaydır.
Fakat söz konusu yapımı yeni bitmiş bir ev veya tadilat sonrası ev temizliği ise bu biraz zaman alabilir. Çünkü tadilattan yeni çıkmış veya inşaatı yeni bitmiş bir evin her köşesini elden geçirmek gerekir.
Evde toz ve inşaat kalıntıları, parmak izleriyle kaplı camlar, fayans yüzeylerdeki derz kalıntıları ve temizlenmesi gereken birçok detay vardır. Boş evi temizlemeye başlamak için öncelikle bir başlangıç noktası seçmek gerekir. Boş evi ideal bir şekilde temizlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır?
İnşaat ve tadilat sonrası en fazla kalıntı mutfak ve banyoda bulunur. Bu nedenle temizliğe mutfaktan başlamak faydalı olur. Her alanda temizliğe yerde bulunan tozlardan başlamak, tozların yayılmasını ve diğer yüzeylere uçmasını engeller. Bu nedenle yerdeki tozları ve varsa kalıntıları alarak işe başlayabilirsiniz. Fayans yüzeylere yapışan kireç ve alçı gibi kurumuş maddeleri kolay bir şekilde temizlemek için öncelikle kuru bez kullanmak gerekir. Kuru bez, fayans yüzeylerde bulunan kalıntıları nemli bezden daha ideal şekilde uzaklaştırır. Kalıntılar tamamen temizlendikten sonra uygun yüzey temizleyici ve nemli bez ile temizlik yapılabilir. Fayans temizliğinden sonra önce üst dolaplar daha sonra alt dolaplar ve en son tezgâh temizliği yapılır. Dolapların içi ve dışı temizlendikten sonra mutfak camı, kapısı ve yerleri uygun temizleyicilerle silindikten sonra banyo temizliğine geçilebilir.
Banyo Temizliği Nasıl Yapılır?
Banyo temizliğine de fayans yüzeylerdeki kalıntıları temizlemekle başlamak önemlidir. Burada da önce kuru bez daha sonra nemli bez kullanılır. Fayans yüzeyler bittikten sonra duşa kabinin tekne kısmı ile camları temizlenebilir. Camların temizliği için su lekesi tutmayan temizlik malzemelerini tercih edebilirsiniz. Lavabo ve klozetin hijyenik şekilde temizlenmesi için hijyen sağlayan temizleyiciler kullanmak gerekir. Banyo kapısı ve camı temizlendikten sonra yerleri silerek banyo temizliğini bitirebilirsiniz. Banyo ve mutfak temizliğinde aşındırıcı ürünler kullanmamaya özen göstermeniz faydalı olur. Ayrıca mutfak ve banyo zeminleri genellikle fayans yüzeylerden yapıldığı için bu alanlarda kayarak düşme riski yüksektir. Zeminin ıslak kalmamasına ve kaymayı engelleyen tabana sahip terlik veya ayakkabı giymeye özen göstermek gerekir.
Salon ve Odaların Temizliği Nasıl Yapılır?
İnşaat ve tadilat sonrası temizliği en kolay olan alanlar salon ve odalardır. Bu alanlarda fayans yüzeyler bulunmadığı için temizlik kolay olur. Pencere ve kapı temizliğine başlamadan önce yerdeki tozların alınması faydalı olur. Hareketten dolayı tozların uçuşması ve daha çok yayılması engellenebilir. Pencere temizliğine başlarken duvar ve tavanın boyanmasından dolayı camlarda boya kalıntısı oluşmuşsa öncelikle bunların temizlenmesi gerekir. Tavan boyası kuru bezle temizlendiğinde genellikle kolay bir şekilde çıkar.
Duvar boyasını camlardan temizlemek için ise jilet kullanmak gerekebilir. Jilet kullanırken camları çizmemeye özen göstermek gerekir. Camlarda bulunan kalıntılar temizlendikten sonra önce çerçeveleri ardından camları silebilirsiniz. Tadilat yapılan veya inşaatı yeni biten evlerin temizliğinde camları cam temizleyici ile temizlemeden önce sadece su ve bez kullanarak tozunu almak faydalı olur. Camları tozdan tamamen arındırdıktan sonra temizleyicilerle ve yeni bir bezle silebilirsiniz. Kapıları ve yerleri sildikten sonra varsa balkon temizliğine geçebilirsiniz. İnşaatı veya tadilatı yeni biten boş evleri temizlemek zahmetli ve yorucudur. Birçok detay ile tek tek uğraşıp yorulmak yerine profesyonel temizlik hizmeti alabilirsiniz.
Bir cevap yazın